Höstens vinresor
Nu finns hösten vinresor inplanerade.
Provningar under november och december
Provningar i Göteborg, Norrköping och Stockholm är nu planerade.
Höstens vinresor
Nu har det släppts lite information om höstens vinresor.
ÖSTERRIKE 1 - för den som vill lära mer om detta fantastiska vinland. 20/21-24 oktober
ÖSTERRIKE 2 - för den som vill fördjupa sig i vindistriktet Weinviertel. 27-31 oktober
PIEMONTE – minst lika vackert som Toscana. Mogen Barolo är obegripligt underskattad men en gåva av Gudarna. Som om detta inte vore nog - vit tryffel! 17 – 21 november.
Mer information kommer snart - den kommer att läggas upp på hemsidan och skickas ut till samtliga medlemmar.
Bästa hälsningar
Karl-Axel
Fransk Vindag
Tisdagen den 20 april arrangeras i Köpenhamn en mycket intressant fransk vindag..
På plats kommer att finnas inte mindre än 58 franska vinproducenter.
De kommer från 14 olika distrikt i Frankrike. Även om många av producenterna är relativt okända kommer det att finnas många spännande viner att prova. Platsen för denna provning är Börsen, Slotsholmsgade 1217 – Köpenhamn K. (Ingången till hallen är vid rampen i slutet av byggnaden)
Klicka på Vinprovningar i menyn för mer information.
INBJUDAN till VÅRVINTERPROVNINGAR
STOCKHOLM och NORRKÖPING.
Jag vill nu ge våra trogna och lojala medlemmar lite vårvintergodis från min källare. Med andra ord skall vi – förhoppningsvis - prova lite spännande viner innan påskäggen tar över scenen.
Man måste vara lite tokig för att arbeta med vin i Sverige och man måste ha både mod och tur, har jag skrivit flera gånger. Så är det nog även den här gången. Det är lite kort varsel men jag blev inspirerad av solen och ljuset. Jag hoppas tillräckligt många av Er blir detsamma.
Med andra ord är det dags för en ny SVS vinprovarturné. Även den här gången med olika teman på respektive plats. Det ger Er möjlighet att prova flera gånger!!
Vinerna kommer att vara allt från hög klass till helt okänt. Det blir unga och mogna viner, det blir viner från kända och okända distrikt, från kända och okända producenter. Jag hoppas det blir en spännande resa. Med många överraskningar. För både Dig och mig!
Förhoppningsvis kommer alla viner att vara intressanta, roliga och kanske t o m härligt goda.
Vi kommer att prova minst åtta viner. Alla som varit med tidigare vet att det lätt kan bli några fler….!! Om någon av dem inte håller måttet eller är korkskadad kommer vi att plocka in reserver.
Det blir ”enflaskeprovningar”, d.v.s. en flaska och cirka 15 personer.
I Norrköping provar vi den här gången utan mat. I Stockholm njuter vi ännu en gång av Anders kokkonst.
För att inte förstöra möjligheten att prova blint bifogar vi inte någon provningslista. Vill Du ha den i förväg så ange detta i Din anmälan eller kontakta mig via mail eller telefon så sänder jag den till Dig.
PLATSER, TIDER och PRISER
STOCKHOLM Projekt 1002
Tid: 18.00
Plats: Restaurang Skeppsholmens Krogkonst, Amiralitetsbacken 3.
Tema: Bordeaux – ikon och förebild. Bäst eller överskattat?
Vi provar och jämför viner från Medoc och Saint-Emilion under tre decennier, 70-, 80- och 90-talet.
Efter provningen erbjuder Anders kalv med hasselbackspotatis, grönsaker samt en mycket spännande fänkålsås med lätt aniskaraktär och ett nedvispat örtsmör bestående av fänkål och spenat. Bara såsen är värd besöket!!
NORRKÖPING Projekt 1003
Dag; Tisdagen den 30 mars
Tid: 18.00
Tema: Sydafrika – ett vinland i snabb utveckling. Lika spännande som vackert.
Vi provar vitt och rött, blends och rena druvor, ungt och något mindre ungt.
För medf. familjemedlem 700 kr
För icke medlem 800 kr
Provning och måltid
För medlem 950 kr
För medföljande familjemedlem 1050 kr
För icke medlem 1150 kr
Till samtliga provningar rekommenderar vi Dig ta med egna vinprovarglas.
Principen först till kvarn gäller.
Vid för lågt deltagarantal kan vi tyvärr inte genomföra provningen.
Välkommen!
Karl-Axel
Telefon: 011 300 2001, 0702 987520
info@svenskavinsallskapet.se
Hösten resor inlagda
Nu är hemsidan uppdaterad med information om de vinresor som erbjuds under hösten.
Inbjudan till en mycket speciell provning
Det är en provning av 25 år gamla Cabernet Sauvignon från Kalifornien. Med andra ord Cab från årgång 1984!.
- Tycker Du att det är spännande att prova äldre viner?
- Är Du ledig på onsdag kväll?
Om Du svarar ja på dessa båda frågor har Du möjlighet att få vara med på en mycket speciell vinprovning. Det är en provning av 25 år gamla Cabernet Sauvignon från Kalifornien. Med andra ord Cab från årgång 1984! Snacka om en UNIK PROVNING!
Du får prova minst 10 viner och efter provningen bjuds på en måltid.
Jag har i kväll fått klartecken från min vän Michel Jamais (som är arrangör) att bjuda in TVÅ medlemmar till denna provning.
Priset för våra medlemmar är 1500 kronor (ordinarie pris 2100 kr) under förutsättning att vi belägger båda platserna.
Mer detaljer om provningen finns i bifogade PDF-fil.
Principen först till kvarn gäller.
OBS! Du skall anmäla Dig omgående till oss via mail agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se, eller telefon 08-57168422.
Vi väljer att sända ut detta erbjudande till alla våra medlemmar oavsett bostadsort. Anledningen är att vi lärt oss att många ofta har ”ärende” i Stockholm, eller har en arbetssituation som gör det möjligt att komma loss. Till alla som inte har möjlighet att vara med på denna provning vill jag bara försäkra att vi gör stora ansträngningar för att kunna erbjuda spännande provningar även ”ute i landet”.
Soliga men kalla vårhälsningar Karl-Axel
Vinprovning i Norrköping 26 februari 2009
Syrah vs Shiraz.
Vinprovarhelg i Österrike
Vi ger dig nu en möjlighet att njuta av toppviner och gastronomi på hög nivå 27 feb - 1 mars.
Inbjudan till vinprovningar och vinprovarmiddag
Vi erbjuder två spännande provningar och en lika spännande vinprovarmddag..
Läs mer om detta under fliken Vinprovningar
INBJUDAN TILL HÖSTENS RESOR 2008
Nu tar vi nya tag och blickar framåt..
Vi upplever just nu den fantastiska
svenska sommaren. Fantastisk tack vare det underbara nordiska ljuset. Men vi
har passerat sommarsolståndet och går dessvärre och obevekligt mot mörkare tider.
Men också mot skördetider och höstens vinresor.
Vi har pustat ut efter en mycket intensiv vår och laddat batterierna. Nu tar vi
nya tag och blickar framåt.
Vi gör det genom att bjuda in till Höstens Resor. De blir en kvartett som
består av
En ”Österrike-dubbel”,
Vin och tryffel i Piemonte
Vin, sol och värme i Sydafrika.
Vårresor
I vår erbjuder vi en ”Italien-trilogi” med en del nya grepp. .
Vi kommer att resa till det glödheta Toscana Mare mellan Pisa och Grosseto, till restaurang- och gourmetparadiset i norra Italien och till historiens och slottens Chianti.
Resantill Toscana Mare sätter vinet i högsätet medan den andra till Lombardia och Emilia-Romagna av naturliga skäl sätter mat och restauranger i första rummet.
Den tredje resan är en mix av vin, mat, historia och underbara miljöer.
Vi gör denna nysatsning med TRE olika typer av resor för att bättre tillgodose vitt skilda önskemål och åsikter, och för att ge flera medlemmar möjlighet att följa med oss. Mer detaljer om resorna finns under fliken Resor.
Vinprovning
Prova Bordeauxviner.
Medlemsviner
Som medlem i Svenska Vinsällskapet kan Du nu köpa ett antal mycket intressanta viner till förmånliga priser. Klicka på Läs mer för mer information.
med Karl-Axels kommentarer
CHILE
14-14,5/15 p, +, 07-08
Carmenère är Chiles “egen” druva som ger viner som är allt från odrickbara, vegetativa, örtiga och griniga till moderna och välbalanserade. Detta lågprisvin ligger närmare den moderna gruppen, bl a tack vara inblandning av 15 % Cabernet Sauvignon. En annan förklaring är att 50 % av vinet lagrades under 8 månader i amerikanska och franska ekfat.
6 fl 1290 kr, 17 p, ++, 07-08
Rosso della Boemia 2003, Liedholm, Piemonte, 183 kr, 16-18,5 p, +++, 08-12
FRANKRIKE
Château Pay-Blanquette 2000, St Emilion, Bordeaux, 148 kr
Château Le Prieure 1999, Saint Emilion, Bordeaux, 202 kr, 16-17 p, +, 08-15
Detta är ett mycket intressant vin eftersom det var första årgången för slottets nya vinmakare Yannick Reirel. Han är skolad och tränad på Château Petrus och Dominus Estate. Detta innebar förstås nya influenser och andra metoder på Le Prieure.
Condado di Haza Crianza 2002, Bodegas Alejandro Fernandez, Ribera del Duero, 112 kr, 16-16,5/17 p, +++, 07-10
Tinto Pesquera 2003, Bodegas Alejandro Fernandez, Ribera del Duero, 131 kr,
Alejandro Fernandez föddes i den lilla byn Pesquera mitt i hjärtat av vindistriktet Ribera del Duero i centrala Spanien. Från en minst sagt blygsam start har han tillsammans med sin familj byggt upp ett “imperium” som numera också omfattar egendomar utanför Ribera del Duero. Alejandro är en liten man och en äkta spanjor. Han är ytterst vänlig och symatisk men bakom den vänliga fasaden finns ett brinnande hjärta med stor passion för vinerna och kärlek till jorden och hembygden.
Förutom att Alejandro är ett tekniskt snille som kan tillverka nästan vad som helst så tycks han ha ett sjätte sinne för vilka jordar som är bäst för Tempranillodruvorna. Han vill helst ha gamla, sandstensrika flod- och havsbottnar för sina vingårdar och stockar.
At hans första vin skulle heta rött från hembyn Pesquera – Tinto Pesquera - var för Alejandro en självklarhet. Den första årgången som gjordes var 1976. Etiketten är ett fint bevis på Alejandros kärlek till sin hemby. Den visar nämligen portalen och den gamla kyrkan i Pesquera.
2003 är som bekant ett svårt vinår i vissa områden och för vissa druvor. Så ock för Tempranillo i Ribera del Duero. Detta har resulterat i ett för Tinto Pesquera ovanligt robust vin med mycket grova “fibrer”. Vinet domineras av en närmast våldsam kraft. Frukten finns men känns en smula kokt och har svårt att balansera alla tanniner varför slutet känns stumt och stramt. Detta innebär att det krävs rött kött för att vinet skall bli njutbart. Det har å andra sidan så mycket kraft att det nog klarar av nästan “allt” i köttväg och därtill även mustiga och smakrika såser.
Tinto Pesquera 2002, Bodegas Alejandro Fernandez, Ribera del Duero, 131 kr, 17.5 p, ++, 07-09
Detta är nästan den totala motpolen till 2003 års kraftpaket. 02:an är i stället en läckert vin som är något lätt i stilen men väldigt gott att dricka redan nu. Men lätt betyder inte att det skulle vara “blaskigt” eller tunnt”. Det finns nämligen stor och god frukt med stor koncentration som närmast perfekt balanserar strävheten. Det har en väldigt klassisk näsa med läckra aromer av Tempranillo och vanilj från lagringen i de amerikanska ekfaten. Kommer att bli snällare men bör hålla i två år.
Usatges Tinto 2003, Costers del Siurana, Priorat, 163 kr, 6 fl 978 kr, 16.5 - 17.5 p, ++, 07-12
Usatges Tinto är andravinet till de mer berömda Miserere och Clos de l’Obac. Eftersom dessa båda viner mer eller mindre har en fast druvsammansättning varje år så är den druva som producerar minst som styr hur många flaskor som görs. De druvsorter som ”blir över” används så för att producera Usatges. Därför kan druvblenden variera kraftigt för Usatges.
I 2003 års vin är sammansättningen 35 % Garnacha (Grenache), 30 % Tempranillo, 25 % Carignan och 10 Cabernet Sauvignon. Vinet har jästs vid låg temperatur, 22-24 grader. Lagringen skedde under 18 månader i använda franska barriquer. Resultatet av naturen och människans inverkan är ett ”skitbra” vin till ett sensationellt lågt Prioratpris. Vinet är mycket smakrikt, brett men inte plumpt och överraskande nog nästan inte alls
03-grovt. . Mycket frukt med stor koncentration med en gnutta starkvinstoner en antydan till alkohol. Minst lika mycket strävhet men frukten är ”stor och stark”och klarar lätt balansen. Lång och god eftersmak.
Denna årgång är avsevärt kraftigare än tidigare årgångar och mycket mer lik Miserere i stilen.
Miserere 2000, Costers del Siurana, Priorat, 287 kr, 12 fl 3 444 kr, 17.5 p, ++,
07-10,
Miserere är en 80 hektar stor vingård första gången registrerades 1270. Jo, Du läste rätt, 1270, d.v.s. för över 700 år sedan! Tanken svindlar! Vingården ligger på sydsidan av berget Sierra del Montsant, 300-350 m ö h. Detta tillsammans med att vingården inte har konstbevattning ger en alldeles speciell frukt med mycket ”terroir-aromer".
Denna årgång är gjord av 25 % Cabernet Sauvignon, 25 Garnacha (Grenache), 25 Tempranillo, 15 Merlot och 10 Cariñena (Carignan). Märkligt nog jästes alla druvorna tillsammans! Temperaturen var låg, 22-24 grader, följd av en 30 dagars maceration tillsammans med skalen. Vinet lagrades 12 månader på hälften nya och hälften ett år gamla 225 liters barriquer av ek från Limousine, Allier och Nevers, Vinet tappades om fem gånger och buteljerades ofiltrerat men klarat med dagsfärska äggvitor.
Miserere 2000 är ett kraftpaket med breda fibrer. Här är det inte tal om finlir och finess utan här dominerar muskelkraft och tyngd. Det är dock vare sig för ”torrt” eller grinigt utan här finns mängder av frukt med stor koncentration. Detta ”räddar” också vinet och klarar av att väldigt länge stå emot den stora strävheten som till slut dock vinner kampen. Därför krävs det ”rejäla köttbitar” som dessutom är ordentligt rosa för att proteinerna skall kunna ”mildra” vinet och göra det en trevlig kamrat.
Alenza 1997, Bodegas Alejandro Fernandez, Ribera del Duero, 299 kr, 6 fl 1794 kr, 18.5 p, ++++, 07-10
Kort kan Alenza sammanfattas som att det är en stor Bourgogne till en fjärdedel av priset! Så bra är Alenza. Vinet har en fantastisk doft med choklad, läder, mocka och tryffel! Smaken är fullproppad med god, härlig frukt med stor koncentration. Det finns massor av olika smaker och tydliga mogna aromer. Stor och tydlig strävhet som är perfekt integrerade i frukten och smakerna. Elegant kraft. Vinet är underbart gott att dricka idag men håller i flera år.
Alenza är gjord med en gammaldags metod där man fyller en öppen ståltank med 4000 okrossade och utvalda druvklasar. Så småningom startar en spontan alkoholjäsning. Efter maceration flyttas vinet över till nya amerikanska ekfat och genomgår där malolaktisk jäsning. Vinet flyttas sedan till allt äldre fat – fyra gånger per år. Efter två år buteljerades vinet utan att ha filtrerats.
Medlemsviner
Köp viner till medlemspris.
Unik medlemsprovning!
Den 20 april inleds ett nytt kapitel i SVS historia..
Kom till våra provningar och utnyttja denna unika medlemsförmån! Passa också på tillfället och njut av en god måltid efter provningen. Som en extra förmån kan alla i familjen utnyttja vårt speciella provnings- och middagspaket. Har Du inte möjlighet att vara med på middagen går det bra att vara med endast i provningen.
För mer information, se Vinprovningar i menyn ovan.
Inbjudan till resor
Nu har vi lite information kring vårens vinresor 2007.
Titta under Vinresor för mer information!
Vinresa
Fly bort från höstrusk och novembermörker och följ med oss till det ljusa och varma Sydafrika..