Genomförda vinprovningar 2009

INBJUDAN till Fransk Vindag i Köpenhamn 21 april
Tisdagen den 21 april arrangeras i Köpenhamn en mycket intressant fransk vindag. På plats kommer att finnas inte mindre än 55 franska vinmakare. De kommer från en rad olika distrikt i Frankrike. Även om många är relativt okända kommer det att finnas många spännande viner att prova.

Platsen för denna provning är Börsen, Slotsholmsgade 1217 – Köpenhamn K. (Ingången till hallen är vid rampen i slutet av byggnaden)
Jag har idag fått möjlighet att bjuda in ett mindre antal av våra medlemmar till denna vindag. Eftersom nästan ”allt” i Sverige sker i Stockholm är vi mycket glada att kunna erbjuda denna vindag till – i första hand – våra medlemmar i Syd- och Västsverige.
Provningen pågår mellan klockan 10.00 och 17.30. Under dagen serveras en lunchbuffé mellan 13.00 och 14.00.
Anmäl Dig omgående via mail agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se eller telefon 08-57168422. Principen först till kvarn gäller.

Avgiften är 300 kr för medlemmar och 400 kr för medföljande familjemedlem.
 
INBJUDAN till VINPROVNING I NORRKÖPING 26 FEB
Tiderna är fortsatt dystra och Kung Bore vägrar släppa sitt grepp om oss. Såväl den ekonomiska som verkliga våren tycks avlägsen. Vi vill gärna göra vårt bästa för att muntra upp våra medlemmar. Därför tänker vi genomföra vinprovningar under februari och mars.
Vår avsikt var att bjuda in till provningar i Stockholm, Norrköping, Göteborg och Malmö på en och samma gång. Men det var inte möjligt att hitta rätt dag och lämplig lokal i god tid och därför delar vi nu upp inbjudan. Idag handlar det om Norrköping. Inom kort återkommer vi med de övriga platserna.
 
Temat för provningen är Syrah vs Shiraz.- en jämförande provning med viner från
Rhône, Australien och Sydafrika. Det råder till och från en ganska stor förvirring om
druvorna Syrah och Shiraz. Är det samma druva eller är de olika? Varför finns det både
Syrah och Shiraz från Australien och Sydafrika? Är det någon skillnad på vinerna eller
är det bara lek med ord? 
 
Jag skall försöka att reda ut begreppen om dessa båda druvor, deras ursprung och utveckling. Jag kommer även att belysa utvecklingen i alla de tre länderna. Vi kommer sedan att prova minst 8 spännande viner som jag hoppas skall ge kunskap, men som också kommer att bli en upplevelse och t o m njutning.

Efter provningen serverar Thomas och Karin en – som alltid – läcker middag.
 
Tid: Torsdagen den 26 februari kl 18.00
Plats: Restaurang Knäppingen, Stadsmuseet, Västgötegatan 19-21
Pris: 875 kr medlem, 975 medföljande familjemedlem, 1075 icke medlem
Proj Nr 904: Anges på inbet till SVS Bg 5267-5386 (som görs i samband med anmälan)
 
Anmäl Dig omgående till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se eller 08-57168422
 
INBJUDAN TILL ÅRETS FÖRSTA PROVNINGAR
Vi rivstartar det nya året med inbjudningar till provningar i Stockholm och Köpenhamn samt till en vinprovarmiddag i Norrköping. Alla helgerna har inneburit att vi inte kunnat få klara besked av producenterna i god tid och det har tyvärr försenat vår inbjudan. Men vi hoppas att ni är på hugget och utnyttjar dessa erbjudanden.
19 januari i Köpenhamn. Proj 901
Mediahuset ”Gambero Rosso” genomför tillsammans med ett 50-tal italienska producenter en s.k. road show. De har med sig tre viner vardera. Detta är ett minst sagt unikt tillfälle för våra medlemmar i södra och västra Sverige!

Tid: 11.30 – 17.00
Plats:Börsbyggningen, Slotsholmen.
Administrativ avgift: 300 kr för medlem, 400 kr för medföljande familjemedlem, 500 kr för icke medlem

21 januari i Stockholm. Proj 902
Du får möjlighet att möta några av Italiens bästa och mest spännande producenter och i lugn och ro prova deras viner utan att behöva trängas med hundratals andra. I samband med provningen bjuder Anders på Krogkonst på en vad han kallar ”värmande vinterbuffé med viltinslag”. Låter inte det spännande och läckert? Det innebär att du först kan prova vinerna utan mat och sedan se vilken mat som passar bäst till de olika vinerna. Provningen är ”gående” varför Du kan komma och gå som det passar.
P g av alla helgdagarna har vi ännu inte definitiva svar från alla, men preliminärt kommer följande producenter att medverka:
Grattamacco
Colle Massari
Lungarotti
San Felice
Castellare di Castellina
Rocca di Frassinello
Folonari med viner från Chianti Classico och Bolgheri
Saiagricola med viner från Montalcino och Montepulciano

Tid: 19.00-22.00
Plats: Krogkonst, Skeppsholmen
Pris för provning och buffé: 500 kr för medlem, 600 för medföljande familjemedlem, 700 för icke medlem
22 januari i Norrköping – Vinprovarmiddag. Proj 903
Vi har just fått klartecken från Laura Breschi på Grattamacco/Colle Massari att hon kan stanna kvar och genomföra en Vinprovarmiddag för våra medlemmar torsdagen den 22 januari i Norrköping. Vår ambition var att fortsätta till Göteborg den 23 januari men tyvärr måste Laura återvända till Italien. Vi lovar dock att återkomma.
Grattamacco är en av pionjärerna i Bolgheri. Det var Piermario Meletti Cavallari som tröttnade på att vara direktör i Bergamo och i stället förverkligade sin dröm om en egen vingård. Efter flera års letande kom han en dag till Grattamacco. Det blev kärlek vid första ögonkastet. Det är inte svårt att förstå när man sett gården Grattamacco. Den ligger hisnande vackert med en vidunderlig utsikt över Medelhavet, hela området från Castagneto Carducci och upp mot Bolgheri, de ursprungliga Sassicaiavingårdarna och ända upp till den gamla borgruinen, som ligger på den högsta kullen i skogsområdet bakom Bolgheri.
Med outsinlig energi och stor kärlek vårdade och skötte Piermario sina vingårdar. Vinet jäste han i öppna plastkar och ekfat och hatten stötte han ned med egen kraft. Han var länge liten, okänd och oupptäckt. Det var inga problem att köpa viner på gården. Men efter 15 års kamp vände det. Grattamacco blev känt och ”inne” och så en dag hade han inga viner att sälja på gården.
Piermario drömde om att sonen skulle ta över Grattamacco. Men så blev det inte. I stället kom Claudio Tipa in i bilden och arrenderade Grattamacco under 10 år. För något år sedan överraskades jag och många med mig när Piermaria Meletti Cavallari sålde sitt livsverk till Claudio Tipa på Colle Massari.

Claudio Tipa och hans familj har varit mycket framgångsrika inom läkemedelsindustrin. Familjen finns i Rom och det är Claudio Tipa och hans syster som idag äger det mycket framgångsrika företaget. Från en tidigare ganska undanskymd tillvaro är de idag superkändisar sedan de för några år sedan satsade stora sponsorpengar i den schweiziska båten Alinghi som vann Americas Cup.
Claudio Tipa hade länge varit fascinerad av vin innan han förverkligade sin dröm och köpte gården Colle Massari. Den ligger i distriktet Montecucco som ligger ett par mil söder om Montalcino. Detta är ett ännu så länge relativt okänt distrikt mitt emellan Montalcino och Maremma men det har alla förutsättningar som krävs för att göra toppviner. Claudio Tipa har också investerat ett stort antal miljoner i vingårdar, en ny vinanläggning och renovering av den gamla borgen. Colle Massari kommer en dag att vara lika berömt som Grattamacco.
Därför är vi mycket stolta och glada för att kunna erbjuda denna vinprovarmiddag till våra medlemmar.

De viner som kommer att provas är följande:
Grattamacco Bianco DOC 06
Vermentino Irisse Bianco 05
Collemassari Riserva. DOC 05
Bolgheri Rosso DOC 06
Grattamacco Rosso DOC 05
Lombrone DOC 04
Aleatico d Elba 05
Tilll vinerna kommer vi att servera en läcker 4-rättersmiddag. Eftersom Lauras OK är rykande färskt är inte menyn ännu helt klar.

Detta är ett unikt tillfälle som vi hoppas många, inte bara i Östergötland, tar vara på. Platserna är dock begränsade varför principen först till kvarn gäller. Thomas och Karin på Knäppingen är mycket begåvade kockar som lagar mat som är väl värt en resa. Vi hjälper självklart till med att boka hotell. Vi kan t o m tänka oss att genomföra en dagen-efter-provning för hugade spekulanter.
Tid: 18.30
Plats: Restaurang Knäppingen
Pris: 875 kr för medlem, 975 för medföljande och 1075 för icke medlem. 

Anmälan gör Du OMGÅENDE till info@svenskavinsallskapet.se
Samtidigt med anmälan ber jag dig sända in avgiften till SVS bankgiro 5267-5386 samt ange respektive projektnummer!
Jag ser fram mot Din anmälan och att träffas!
Soliga vinterhälsningar
Karl-Axel

INBJUDAN till SYDAFRIKANSK KVÄLL

Sydafrika är mycket aktuellt. I onsdags genomfördes det fjärde fria valet och världen håller väl närmast andan i avvaktan på det mycket spännande – och för Sydafrika avgörande – resultatet. Nästa år är det fotbolls-VM i Sydafrika och hela världens blickar kommer att riktas mot landet.
Det finns många skäl till att besöka Sydafrika. Vi kommer därför att arrangera en ny resa till Sydafrika i november. Inbjudan kommer inom kort.

Vi har också planerat att genomföra provningar med Sydafrika som tema. Vi har nu idag fångat ett tillfälle i flykten och accepterat att arrangera en Sydafrikakväll tillsammans med Sydafrikaexperterna hos vinimportören Sharabu och vinmakaren Jasper Raats. Han är en välkänd vinprofil i Sydafrika och har nu blivit ansvarig för omtalade Rudera Wines.
Jag kommer tillsammans med Jasper Raats att berätta om vinlandet Sydafrika. Därefter kommer vi under ledning av Jasper att prova ett antal viner, inte bara från Rudera utan från de flesta kända vindistrikten i Sydafrika. Det kommer att bli 8-10 viner och kanske någon överraskning därtill.
Sedan avslutas kvällen med en buffé med Sydafrikansk touch.
 
Det kommer med andra ord att bli en spännande Sydafrikansk kväll med mycket vin och information samt spännande möten mellan vinerna och maten.
Tid:              Tisdagen den 5 maj, kl 18.00
Plats:           Restaurang CHAKULA, Pontonjärgatan 28, Stockholm.
Pris:             695 kr för medlem, 795 för medföljande familjemedlem och 995 för icke medlem, inkl buffé
 
Projektnr:   910
 
Anmälan gör Du till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se eller telefon 08-57168422. Sätt samtidigt in beloppet på Svenska Vinsällskapets Bg 5267-5386.
Kom ihåg att ange namn (på alla deltagare om du anmäler fler) samt projektnummer 910!
 
Till dig som bor lite för långt från Stockholm för att kunna vara med på denna Sydafrikakväll vill jag meddela att vi kommer att genomföra både fler provningar och Sydafrikakvällar. Inbjudan kommer inom kort.

Välkommen till en mycket spännande och lärorik Sydafrikakväll!
Soliga och varma vårhälsningar
Karl-Axel  Vill du också bli en del av vår gemenskap?
Fyll i vår medlemsansökan idag!