Genomförda vinresor 2009

VÅRENS RESOR 2009
 VINPROVARHELG i Österrike 27feb – 1 mars
 
Det är som bekant dystra tider. Ekonomin är i botten och den svenska kronan svagare än någonsin. Alla rapporter och analyser andas elände utan framtidstro. Då behöver man verkligen något att pigga upp sig med. Som en vinprovarhelg i Österrike med mängder av spännande viner och mycket god mat.
 
Att Österrike tillhör världens ledande vinproducerande länder vet alla medlemmar som varit med oss i alplandet. Det är heller ingen hemlighet att kvaliteten stiger och antalet intressanta producenter ökar för varje år. Men däremot är det fortfarande ganska okänt att den österrikiska gastronomin numera håller en hög nivå.
 
Vi ger Dig nu en unik möjlighet att njuta av toppviner och gastronomi på hög nivå.
 
Under två kvällar kommer vi att prova många spännande viner tillsammans med därtill passande läckra rätter.
 
Vi kommer att besöka två av de bästa vinrestaurangerna i Österrike. De är Gastwirtschaft Floh i Langenlebarn och Landgasthaus Schmutzer i Winzendorf.

Josef Floh är en mycket intressant och stor personlighet. Han är en begåvad kock som har varit ute och lärt sig hantverket hos de stora i branschen. Nu driver han sitt värdshus tillsammans med sin familj och engagerade medarbetare.
 
Josef Floh har i likhet med mig två passioner – vin och fotboll! Detta är i och för sig inte alls unikt i den gastronomiska världen. Men Josef har förenat dessa båda lidelser på sitt Gasthaus!
 
Vinkällaren
är minst sagt välfylld och är en av Österrikes främsta, vilket säger det mesta.
Från fotbollen har Josef hämtat idén om cupspel och arrangerar nu ”matcher” som han kallar för ”Floh Wein-Cup”. Han bjuder in olika vinorter som tävlar mot varandra. Det är fyra kvartsfinaler. Den sista av dem genomförs fredagen den 27 februari. Då tävlar vinhuvudstaden Krems mot Deutsch-Schützen, som ligger i Südburgenland. Bland deltagarna märks kända producenter som Martin Nigl, Bertold Salomon, Fritz
Miesbauer från Weingut Stadt Krems, Rainer Wess, Thomas Kopfensteiner och Uwe Schiefer.
 
Det är fem deltagare i varje lag och det innebär alltså 10 viner att prova. Därtill serverar Josef och hans brigad en 5-rätters meny.
 
På lördagen blir det besök i Wien med fri tid för shopping och andra strövtåg.

På lördag kväll gästar vi våra vänner Ute och Josef Schmutzer. Deras Landgasthaus i den lilla byn Winzendorf är sannerligen ”värt en resa”. Ute lagar mat med stor kärlek och omtanke och patron Josef vårdar sin samling av 600 viner som skötebarn. De är båda underbart vänliga och förtjusande människor som gör allt för att gästerna skall känna sig som kungar för en kväll.
 
Vi har beställt en 4-rätters meny samt bett Josef att göra i ordning ett vinpaket. Temat är Riesling vs Grüner Veltliner, en jämförelse mellan stora viner, kända lägen och berömda producenter. Men det går lika bra att välja andra godsaker ur den omfångsrika vinlistan.
 
Söndagens program är avhängigt flygtiderna. Vi har planerat att göra något besök i det närliggande Thermenregion eller Neusiedlersee-Hügelland. Eventuellt besök i Wien. Programmet kommer att anpassas efter deltagarnas önskemål.

Vi vet att konkurrensen är mördande i sportlovstider och att det är kort framförhållning, men vi vill dra vårt strå till stacken och göra vad vi kan för att lätta på dysterheten och muntra upp våra medlemmar. Därför denna inbjudan till en lite annorlunda ”vinresa”! Kanske har Duj tid, möjlighet och lust att följa med!
 
Tid:               27 februari – 1 mars
 
Pris:              8-10 000 kr
 
Anm. avg:     3000 kr (insättes på SVS bankgiro 5267-5386 i samband med anmälan)
 
Proj Nr:        930 (anges på inbetalningen)
 
Priset är avhängigt flygtiderna. Det är billigare att flyga ut torsdagen den 25 februari och hem måndagen den 2 mars (dyrast på söndag 1 mars). Du som är intresserad av att följa med - tag kontakt med oss så att får vi diskutera flygtider.
 
I priset ingår
Flygresa t o r Wien, 2 övernattningar i dubbelrum, alla transporter i Österrike, middag hos Gasthaus Floh med 5 rätter, 10 viner, vatten, kaffe och en ”söt avslutning”, 4-rätters middag hos Landgasthaus Schmutzer. Alla skatter och avgifter. Karl-Axel Svensson som guide och reseledare.
 
I priset ingår ej
Vinpaketet hos Schmutzer.
 
Enkelrumstillägg
500 kronor
 
Anmäl Dig OMGÅENDE per mail agneta.purkner@svenskavinsallskapet eller telefon 08-57168422. Sänd samtidigt in anmälningsavgiften 3000 kr till SVS bankgiro 5267-5386. Ange projekt nr 930  
 
Jag väntar med spänning på Din anmälan!
Karl-Axel 
 
INBJUDAN TILL HÖSTENS RESOR 2009
 
Resa nr 1 – Österrike Bas - för dig som inte varit med oss tidigare i Österrike, Projekt nr 933

Område
                      
Wachau, Kremstal, Kamptal, Wagram och Burgenland.

Tid                                
Torsdag 8 oktober – söndag 11 oktober.
 
Målsättning                 
Att låta deltagarna få kunskap om vinlandet Österrike, idag ett av världens ledande vinländer. Att besöka några av de mest intressanta producenterna i respektive region. Att besöka bra lokala krogar med intressanta vinlistor.
                                       
Innehåll                        
2-3 vinbesök varje dag. Dessutom besök i ”vinhuvudstaden” Krems, Stift Göttweig rundtur i Wachau, Kremstal, Kamptal och runt Neusiedlersee samt storkarnas stad, den fria riksstaden Rust. Ev. sightseeing i Wien. Måltider på lokala krogar med bra vinlistor. ·
Preliminära besök
Familie Josef Bauer, Schloss Gobelsburg, Domäne Wachau (Freie Weingärtner), Weingut Emmerich Knoll, Weingut Malat, Weingut Feiler-Artinger, Weingut Juris – Axel & Hertha Stieglmar, Weingut Münzenrieder, Weinlaubenhof – Familie Kracher.

Pris                               
11 000 kr för medlem/12 000 kr för medföljande familjemedlem/13 000 kr för icke medlem.
 
Priset är baserat på minst 15 deltagare och aktuella flygpriser, del i dubbelrum samt minibussar. Det definitiva priset meddelas i vår bekräftelse.

Vi reserverar oss för höjda flygpriser.

Anmälan                       
Omgående dock senast 15 augusti till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se, eller tel. 08-57168422

 
 
Resa nr 2 – Österrike för dig som varit där tidigare, Projekt nr 934
 
Område                        
Wien, Thermenregion, Carnuntum, Neusiedlersee, Neusiedlersee-Hügelland och Mittelburgenland.   

Tid                                  
Onsdag 21-söndag 25 oktober

Målsättning                   
Att ge deltagarna möjlighet att fortsätta upptäcka det dynamiska vinlandet Österrike.    

Innehåll                       
Vi kommer varje dag att besöka 2-3 producenter, vissa dagar i samband med lunch och eventuellt middag. Middagar på bra lokala krogar med intressanta vinlistor.

Preliminära besök                   
Zahel, Fischer, Rheinisch -  Johannishof, Minkowitsch, Ernst Triebaumer, Markowitsch, Prieler, Umathum, Martin Haider, Schloss Esterhazy, Gesellmann,
Johan Heinrich  

Pris                               
13 000 kr för medlem/14 000 kr för medföljande familjemedlem/15 000 kr för icke medlem.

Priset är baserat på minst 15 deltagare och aktuella flygpriser, del i dubbelrum samt minibussar. Det definitiva priset meddelas i vår bekräftelse.

Vi reserveras oss för höjda flygpriser.
 
Anmälan                       
Omgående, dock senast 15 augusti till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se, eller tel. 08-57168422
 
 
 
 

 
 
 
Resa nr 3 – Vin och tryffel i Piemonte, Projekt nr 935
                     

Tid                                
Onsdag 4 - söndag 8 november.
 
Målsättning
Att ge deltagarna möjlighet att prova spännande viner från några av Piemontes mest intressanta producenter. Att få möjlighet att njuta av den närmast himmelska kombinationen av färsk vit tryffel och ägg eller vit tryffel och pasta. Dessutom uppleva landskapets skönhet som inte står det mer berömda Toscana efter.                  
 
Innehåll                        
2-3 vinbesök per dag i områdena Barolo, Barbaresco, Barbera d’Asti, Barbera d’Alba, Dolcetto d’Asti, Moscato d’Asti, Roero Arneis och Monferrato Casalese. Middagar på bra lokala krogar med spännande vinlistor. Historiskt besök på Grinzane Cavour, en av grundstenarna för Italiens frigörelse och enande samt på Fontanafredda.
 
Preliminära besök
Gaja, Fontanafredda, La Spinetta, Luciano Sandrone, Giacomo Conterno, Elio Altare, Paolo Scavino, Vietti, Liedholm, Domenico Clerico, Marchese di Gresy, Bartolo Mascarello, Roberto Voerzio, Braida,
 
Pris                               
13 000 kr för medlem/14 000 kr för medföljande familjemedlem/15 000 kr för icke medlem.

Priset är baserat på minst 15 deltagare och aktuella flygpriser, del i dubbelrum, samt minibussar. Det definitiva priset meddelas i vår bekräftelse.

Vi reserverar oss för höjda flygpriser.

Anmälan:                       
Omgående, dock senast 15 augusti till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se, eller tel. 08-57168422
 

 
 
 
Resa nr 4 – Vin, sol och värme i Sydafrika, Projekt nr 936
 
Område
Stellenbosch, Helderberg, Paarl, Franschhoek, Swartland, Robertson, Tulbagh, Elgin, Walker Bay och Constantia.                        

Tid  
Vecka 48 och 49.                           
 
Målsättning
Att ge deltagarna möjlighet att lära känna det spännande vinlandet Sydafrika. Besök hos stora och små producenter i ”gamla” och ”nya” miljöer. Att få njuta av landskapets skönhet samt uppleva en del berömda turistattraktioner.                   
 
Innehåll                        
2-3 vinbesök per dag, ibland tillsammans med lunch och/eller middag hos en producent. Övriga middagar på bra lokala krogar med spännande vinlistor. Besök på Table Mountain och Waterfront i Cape Town, Cape of The Good Hope and Cape Point, pingvinerna i Boulders och möjlighet att se valar i Hermanus.  
 
Preliminära besök
Graham Beck, Springfield, Rijks, Ataraxia, Newton Johnson, Hamilton Russel, Oak Valley Wines, Vergelegen, Scali, Eben Sadie, Capaia, Groot Constantia, Klein Constantia, Steenberg, Kanonkopf, Glen Carlou, Thelema, Rustenberg, Saxenburg, Annandale, Rust en Vrede och Ernie Els.  
 
Pris                               
35 000 kr för medlem/36 000 kr för medföljande familjemedlem/37 000 kr för icke medlem.

Priset är baserat på minst 15 deltagare och aktuella flygpriser, del i dubbelrum samt minibussar. Det definitiva priset meddelas i vår bekräftelse.

Vi reserverar oss för höjda flygpriser.

Anmälan                       
Omgående, dock senast 15 augusti till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se, eller tel. 08-57168422
 

 
För samtliga resor gäller:

I resans pris ingår      
Flygresa t o r från Sverige/Köpenhamn, alla transporter, logi i dubbelrum, frukost, vissa luncher, alla besök med provningsviner, alla utflykter, alla skatter och avgifter samt Karl-Axel Svensson som reseledare och guide.
 
I resans pris ingår inte  
Vissa luncher, middagar samt vin och övriga drycker till måltiderna.
 
Måltider
Vi bokar plats och beställer meny på lokala restauranger. Betalning för måltiderna sker kontant under resan. Om Du inte vill vara med på någon eller några måltider ber vi Dig ange detta senast en vecka före avfärd, så att vi kan avboka Din plats i god tid. 
                                      
Anmälningsavgift        
3000 kr per person för resorna 1-3 och 5 000 kr för resan till Sydafrika. Betalas in till SVS bankgiro 5267-5386 i samband med anmälan. Kom ihåg att ange alla resenärernas namn och adresser samt projektnumret på resan.
 
Anmälan är bindande.
 
Enkelrumstillägg          
För resa 1 är enkelrumstillägget 750 kr
För resa 2 och 3 är enkelrumstillägget 1000 kr
För resa 4 meddelas senare när programmet är fastställt.

Slutbetalning                
Insättes på SVS bankgiro 5267-5386 senast 30 dagar före avfärd. Kom ihåg att ange alla resenärernas namn och adresser samt projektnumret på resan.
 
Vid eventuell avbokning, återbetalning endast genom privat reseförsäkring och eget avbeställningsskydd.   
 
Särskilda upplysningar 
Uppgift om allergi, speciell mat etc. måste meddelas Svenska Vinsällskapet i samband med anmälan.
 
Svenska Vinsällskapet förbehåller sig rätten att ändra i programmet eller att ändra priser som påverkas av flygpriser, kursförändringar, skatter, bränsletillägg, strejker och Force majeure.

Säkerhet ställd till Kammarkollegiet enligt resegarantilagen
 Vill du också bli en del av vår gemenskap?
Fyll i vår medlemsansökan idag!