Tidigare vinresa till Österrike

INBJUDAN - VINRESA TILL ÖSTERRIKE
Under årets Österrikeresa kommer vi i första hand att besöka Steiermark. Men vi kommer även att besöka Mittel- och Süd-Burgenland. Detta innebär mäktiga röda Blaufränkisch och Cuvéer från Mittelburgenland samt eleganta och mycket mineralrika Blaufränkisch från Süd-Burgenland. I Steiermark får Du uppleva allt från näst intill odrickbara Welschriesling, parfymerade Gelber Muskateller, klassiskt fruktiga och syrebetonade Sauvignon Blanc till världsklassviner av Morillon (Chardonnay) och Sauvignon Blanc.

Kunskaperna i Sverige om vinlandet Österrike är dessvärre låg och i många fall rent av felaktig. Det finns t o m personer som än idag talar om den s.k. glykolskandalen. Den inträffade 1985 och jag föredrar att kalla den för ”Die Glorreiche Revolution” – den lysande/lyckliga revolutionen, något fritt översatt. För denna för många odlare så katastrofala ”skandal” var det bästa som kunde ha hänt Österrike. Det blev räfst och rättarting, det mesta av det gamla rensades ut och alla förstod att i fortsättningen gällde ett ord – kvalitet. Man skapade världens hårdaste vinlag och en ny och hungrig generation trädde till.

När Österrike mödosamt rest sig ur askan har landet genomgått samma metamorfos som svensk gastronomi, d v s från botten till världstoppen på ungefär 15 år. För idag är Österrike tillsammans med Italien och Australien världens ledande vinländer. För ordningens skull är det väl bäst att påpeka att jag då räknar bort topparna i Bordeaux, Bourgogne, Kalifornien och Champagne, de spelar i en egen division, inte minst prismässigt.
Det som är ännu mer överraskande för svenskar är när de upptäcker att Österrike producerar toppviner av BÅDE vitt och rött. En del av dem håller världsklass. Detta skall vi försöka att belysa under årets resa.

Österrike har en stor fördel gentemot många konkurrentländer. I Österrike finns det nämligen ett antal druvor som de praktiskt taget är ensamma om att odla. De mest kända är den gröna ”nationaldruvan” Grüner Veltliner, den likaledes gröna Gelber Muskateller samt de blå Blaufränkisch, Zweigelt och St Laurent.

Under årets resa får deltagarna dessutom njuta av ett fantastiskt landskap! Steiermark, och framför allt Südsteiermark, är ett av Europas absolut skönaste och vackraste landskap. Det kallas ofta för ”Österrikes Toscana” men jag tvekar inte att påstå att Südsteiermark är skönare än Toscana! Landskapet är fyllt av höjdryggar och dalgångar samt sluttningar proppfyllda med vinodlingar. Utsikten är här och där svindlande och hisnande. Det är så vackert och ljuvligt att man bara vill sitta där och njuta för resten av livet. Det är en lisa och stimulans för själen!Jag har just börjat med detaljplaneringen och väntar svar från de producenter som vi skall besöka. De är preliminärt:
· Gager
· Gross
· Heribert Bayer
· Johan Heinrich
· Lackner-Tinnacher
· Neumeister
· Polz
· Schloss Kapfenstein
· Skoff
· Tement
· Uwe Schiefer

Jag hoppas att vi kan locka fler än våra trogna och redan ”frälsta” medlemmar att följa med till det mycket spännande vinlandet Österrike.
Tid: 17 – 21 oktober

I priset ingår flygresa, alla transporter i Österrike, logi i dubbelrum, alla besök hos producenterna med alla provningsviner, skatter och avgifter, Karl-Axel som guide och reseledare.
Vill du också bli en del av vår gemenskap?
Fyll i vår medlemsansökan idag!