Tidigare vinresa till Sydafrika

SYDAFRIKA 23 november – 6december

Följ med oss till Sydafrika och upptäck ett mycket spännande och färgstarkt land –
The Rainbow Nation – regnbågsnationen!
 
Sydafrika har på 13 år gått från randen till inbördeskrig till att vara ett dynamiskt och livskraftigt land. Detta gäller inte minst vinbranschen som just nu är inne i en mycket dynamisk utvecklings- och förändringsprocess. Det finns en optimism och framtidstro som saknades för bara några år sedan

Turismen blomstrar och runt hörnet väntar fotbolls-VM 2010, världens näst största idrottsevenemang. Det kommer att definitivt placera Sydafrika på världskartan och hela världens blickar kommer att vara riktade mot Sydafrika

Sydafrika är på väg att bli ett riktigt ”inneresmål" inte bara för natur- och djurälskare utan även för vinvänner.

Vi har gjort flera resor till Sydafrika under de senaste åren. Vi har blivit oerhört vänligt mottagna och vi har blivit mycket imponerande. Av människorna vi mött, av många producenter, av vinerna och av det svindlande vackra landskapet.

EGEN IDENTITET
När det gäller viner så håller också Sydafrika långsamt på att fjärma sig från förebilderna Bordeaux, Rhône och Australien. De tidigare obligatoriska och eviga jämförelserna har inte längre samma vikt och betydelse. Detta är också första steget mot inte bara en egen identitet utan även mot bättre viner. För Sydafrika har sina egna, och alldeles speciella, förutsättningar som inget annat land har. Därför skall de – förstås – göra sydafrikanska viner och inte kopior av något annat.

Tidigare, när måttstocken i första hand var att jämföra med Frankrike och Australien, blev också de sydafrikanska vinerna relativt lika och strömlinjeformade. Undantaget var och är förstås Pinotage, Sydafrikas egen druva som bara finns där. Men för i första hand Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah/Shiraz och Bordeauxblends i alla former så var de i första hand kopior, stöpta efter samma mall.
BIODIVERSITY
Idag är det ordet ”biodiversity” som gäller. Äntligen har de i Sydafrika upptäckt att de har egna och unika förutsättningar att odla och göra vin. I den s.k. Cap-provinsen, d.v.s. det geografiska området ”runt” Cape Town finns det något som kallas för ”Cape Floral Kingdom”. Detta är cirka 9000 växter som bara finns där! Tala om unikt!

Alla, inklusive vinodlarna, har nu insett att dessa unika växter inte bara måste bevaras utan de är också positiva för bl a vingårdarna. Därför har nästan alla större odlare och producenter idag skrivit på avtal där de förbinder sig att bevara alla dessa växter på sina marker, vårda dem och t o m plantera nya! Tala om miljövård!
 
DET RÖDA GULDET
Sydafrika har, i likhet med Australien, den röda jorden, eller som jag kallar den ibland, det röda guldet. För dessa sandiga lerjordar är rena rama guldgruvan när man jämför med andra kontinenter och länder. Jorden innehåller massor av järn och andra mineraler. Detta ger mycket smakrika viner, i första hand de röda gjorda av Cabernet och Syrahdruvor. Lägg därtill ett mycket varierat klimat som skiftar väldigt på bara några mils avstånd. Det avgörande är närheten till de två haven, Atlanten och Indiska Oceanen, samt bergen.
Många tror att Sydafrika är platt som en pannkaka. Men i Cap-provinsen där merparten av vinodlingarna finns, är det berg överallt. Det ger inte bara sluttningar åt alla väderstreck med väldigt olika förutsättningar, det ger också kraftiga temperaturväxlingar mellan dag och natt vilket är perfekt för vindruvorna. Dessutom ger bergen svindlande vackra panoramabilder. De skiftar också i färg beroende på solinstrålningen.

SNABBA FÖRBÄTTRINGAR
Det pågår också en mycket spännande och mycket snabb utveckling i Sydafrika. Både inhemska och utländska intressenter investerar i både land och källare. De befintliga producenterna förbättrar och utvecklar sin verksamhet, de nya satsar stort och tvingar de etablerade att skärpa sig och bli bättre.

Sydafrikas vinindustri är idag en smältdegel av historiska, gamla, traditionella, moderna, nya och avantgardistiska vinerier och producenter. Denna mix gör det extra roligt och mycket spännande att besöka Sydafrika. De flesta gör också bra eller rent av mycket bra viner till internationellt sett mycket rimliga priser.

Nästan alla i vinbranschen är mycket vänliga och positiva människor. Vi kommer att möta stora personligheter som alla är mycket glada och gästvänliga.

VINBESÖK
Under våra tidigare planerings- och studieresor har vi besökt hundratals producenter. Bland dem har vi valt ut ett 30-tal som vi finner är mest intressanta och spännande. Vi diskuterar och underhandlar nu med dem för att kunna ställa samman ett maximalt bra program. De är

Annandale
Bartho Eksteen
Bellevue
Boschendal
Boekenhoutskloof
Bouchard Finlayson
De Toren
Ernie Els
Glen Carlou
Graham Beck i Robertson
Hamilton Russel
Kanonkop
Mulderbosch
Oak Valley Wines
Plaisir de Merle
Rijks
Rustenberg
Sadie
Saxenburg
Scali
Steenberg
Thelema
Waterford
Veenwouden
Vergelegen


Eftersom det är många producenter inblandade så är det ett mycket omfattande puzzlande för att få ihop ett program som är en lagom mix av kända och okända producenter, stora och små, gamla och nya, spännande miljöer och fascinerande personligheter. Dessutom måste det vara transportmässigt acceptabelt.

Det är med andra ord ett mycket omfattande arbete för att få ihop ett bra program som ger deltagarna en intressant och rättvisande bild av det fascinerande vinlandet Sydafrika. Därför kommer det tyvärr att ta ytterligare några veckor. Men jag kan garantera att det blir ett spännande och intressant program.

Vi kommer att uppdatera sidan fortlöpande när det gäller besök och program.

VINCENTRUM
De allra flesta producenterna och vingårdarna finns i den s.k. Cap-provinsen, d.v.s. upp till några timmars resa från Cape Town. Men trots det ringa avståndet är det ändå otroligt skiftande miljöer och dito viner. Vi kommer att besöka distrikten Constantia, Stellenbosch, Franschhoek, Paarl, Swartland, Robertson, Tulbagh, Elgin och Walker Bay,.

Vi kommer förstås att besöka ”vin-huvudstaden” Stellenbosch. Runt om denna charmiga småstad – Sydafrikas näst äldsta stad - finns det ett mycket stort antal bra och välkända producenter. Trots närheten är de väldigt olika tack vare att vingårdarna ligger i olika dalgångar, har olika mikrokliman och sluttar åt olika väderstreck
PARKVINGÅRD
Vi kommer att åka från Stellenbosch och upp på Helshoogte Pass. Där uppe ligger Thelema, en av Sydafrikas bästa producenter. Ägaren och vinmakaren Gyles Webb är en levande legend. Vingårdarna är så perfekta att jag kallar dem för ”Thelema Park”.

På andra sidan passet ligger Boschendal, en av de äldsta och största egendomarna. De gör förstås mängder av viner i alla pris- och kvalitetsklasser. Men det finns många skäl utöver vinerna att besöka Boschendal. Där finns ett imponerande Homestead från slutet av 1700-talet och mängder av gamla, vackra byggnader. Dessutom en väldigt stor trädgård där man kan köpa sig en lunchkorg och njuta av solen, värmen, den sköna trädgården och de goda vinerna.
DET FRANSKA HÖRNET
En mil bort ligger Franschoeck – det franska hörnet. Denna minst sagt mycket välbesökta turistort med rader av bra restauranger ligger längst inne i en dalgång, nästan helt omsluten av bergskedjor. Det var hit som de franska hugenotterna som flydde utan förtrycket hemma i Frankrike kom. Det var 12 familjer och de har anknytning till alla berömda gårdar i dalgången.

Paarl ligger i en annan dalgång och just nedanför Paarlbergen. Längs den mycket långa huvudgatan ligger bl a KWV, en av de verkliga vinjättarna. Här finns också en rad trevliga restauranger, dock inte lika många som i Franschhoek. Men å andra sidan finns här stjärnhotellet La Grand Roche med restaurangen Bosmans. Detta är en av Sydafrikas bästa restauranger, en del påstår rent av den bästa. Ett besök är ett måste! Inte bara för maten och miljön utan lika mycket för den svenska sommelieren Mia. Utöver att hon talar svensk-gotländska så kan hon ”allt” om Sydafrikas producenter och viner och plockar varje gång fram för oss okända men bra och mycket spännande viner.
SENSATIONELLA BUBBELVINER
Vi skall också besöka lågstatusområdet Robertson. I detta mycket platta och heta landskap är det sensationellt att Graham Beck kan göra några av Sydafrikas bästa mousserande viner. En av förklaringarna är den mycket kalkrika jorden som både Chardonnay och Pinot Noir tycker om.

Vi kommer också att göra en avstickare upp till Tulbagh. Denna lilla men charmiga stad är berömd för att man en gång drabbades av en svår jordbävning. Men idag är alla husen längs Church Street återuppbyggda och ger en bra bild om hur det såg ut i fordom tid. Den stora vinstjärnan i Tulbagh är Rijk’s. De gör mycket bra både vita och röda och vi kommer att prova dem förstås.
KULTVINMAKARE
Mellan Paarl och Tulbagh breder det vidsträckta Swartland ut sig. Detta jättelika jordbruksområde med milsvida slätter har under de senaste åren snabbt blivit ett mycket spännande vinområde. Här finns några av de mest spännande producenterna med den unge men redan mycket berömde Eben Sadie i spetsen. Eben har nästan kultstatus och är en mycket stor och stark personlighet. Grannarna Willie och Tania van der Wahl är också stora personligheter men ändå helt annorlunda. Deras gård Schoone Oord ligger underbart vackert i en sluttning med en gudomlig utsikt över dalgången och Paarlbergen. Deras viner heter Scali och har inte samma status som Sadies men håller ändå hög klass. Vi skall besöka Schoone Oord och prova vin och äta middag.
FÖRSTA VINGÅRDEN
Motpolen till det heta Swartland är det svala Constantia som ligger på ”baksidan” av Cape Town och Table Mountain. De första och därmed äldsta vingårdarna i Sydafrika finns här. Det var den förste guvernören Simon van der Steel som på 1600-talets slut lade beslag på merparten av all mark i detta parklandskap. Groot Constantia var Simons privata gård med en jättelik areal. Denna mäktiga anläggning är en grundpelare i Sydafrikas vinhistoria. Det är även grannarna Klein Constantia, Buitenverwachtung och Steenberg.

Constantia var från början ett stort vinområde. Idag är det i första hand ett exklusivt villaområde och de få hektar vinodlingar som finns kvar är omvärvda av bebyggelse och hotade av starka ekonomiska intressen som vill riva upp vinstockarna och i stället bygga nya hus.
FRÅN FRUKT TILL VIN
Uppe på en höjdplatå ovanför Somerset West vid False Bay, en bukt av Indiska Oceanen, ligger distriktet Elgin. Till för blott några år sedan fanns här inga vinodlingar. Det var bara frukt i alla former som gällde. Men när det blev allt svårare att sälja frukten och kunskapen om vinodling i svala – läs mindre varma – områden stigit har allt flera börjat intressera sig för just Elgin. Idag finns det en handfull producenter här. En av de mest intressanta är Oak Valley Wines som ägs och leds av den ”engelske gentlemannen” Anthony Rawborn-Viljoen. Vinet var från början närmast en hobby för Anthony driver flera andra företag som odlar och säljer blommor till grossister, föder upp biffkor och producerar många ton med frukt. Idag gör Oak Valley en av Sydafrikas bästa Sauvignon Blanc.

Hermanus var från början en liten fiskarby vid Indiska Oceanen. På blott ett knappt decennium har Hermanus formligen exploderat i nybebyggelse. Nu finns det hus överallt och åt alla håll. Merparten av dem står tomma under större delen av året. Det är blott under den sydafrikanska sommaren som det är fullt överallt. Då är det ”svala” klimatet en lisa för både kropp och själ.
I en dalgång upp från Hermanus ligger distriktet Walker Bay. Här finns två berömda producenter. Grannarna Bouchard Finlayson och Hamilton Russel är sensationellt olika. De gör båda mycket bra viner som alla har tydliga europeiska influenser både i stil och när det gäller ekfatslagring.

ANNAT ÄN VIN
Men det finns mer än bara vin att uppleva. Vi kommer också att hinna med att göra en del ”utflykter”.

Vi tar en morgon kabinbanan upp till Table Mountain för att beundra och förstummas av den hisnande utsikten över Cape Town, Atlanten, Robben Island och hela området upp till Stellenbosch och ned till Cape Point (Godahoppsudden) samt False Bay, en bukt av Indiska Oceanen.

Vi skall också åka längs havet på Chapmans Peak förbi Hawkes Bay och just ned till Cape Point och Cape of the Good Hope. Där vandrar vi upp till fyrhuset och studerar när Atlanten och Indiska Oceanen möts nedanför de branta klipporna. Sen blir det självklart uppställning vid skylten ”Cape of the Good Hope” för familjealbumet eller för att imponera på släkt och vänner.

På vägen ”hem” stannar vi till i Boulders, som ligger vid Huot Bay vid Indiska Oceanen. Där har de berömda pingvinerna sitt ”hem”. Dessa närmast unika djur i sina fina ”frackar” finns på klippor och i buskarna och låter sig gärna fotograferas.

Ute i Indiska Oceanen finns det ibland valar. För att om möjligt komma dem närmare och se dem bättre erbjuder vi en dag möjligheten att göra en båtfärd ut från Hermanus.

FLYG
Vi kommer att flyga från Frankfurt DIREKT till Cape Town med South African Airways. Vi flyger ut från Frankfurt sen eftermiddag och landar i Sydafrika tidig morgon.
Anslutningsflyg finns från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Frankfurt.

Hemresan sker också den DIREKT från Cape Town till Frankfurt med anslutningar hem till Sverige. Återresan sker under dagen och vi landar på resp hemort på kvällen.

BOENDE
Vi kommer under större delen av tiden att bo på Devonvale Golf and Country Club strax utanför Stellenbosch. Vi kommer att bo i hus med kök där man kan laga sin egen frukost. På området finns också en restaurang som varje dag dukar upp en härlig frukostbuffé. Det går också bra att ta ett morgon- eller kvällsdopp i poolen.

FÖRLÄNGNING
Det finns möjlighet att FÖRLÄNGA vistelsen i Sydafrika efter eget önskemål. Detta behöver vi dock veta så fort som möjligt så att vi tillsammans med South African Airways kan hitta lediga flygstolar för hemresan.

Så snart alla kontrakt är klara med hotell och producenter och återkommer vi med detaljerat program och mer exakt kostnad.

Eftersom vi har ett begränsat antal flygbiljetter rekommenderar jag ALLA som är intresserade att OMGÅENDE sända in anmälan. Principen först till kvarn gäller.


PRISER
Vi håller nu på med att göra klart med alla detaljer kring resan. Under förutsättning att vi blir en grupp på 15 personer kommer vi att kunna hålla vår målsättning om samma pris som förra året. Detta innebär följande

35 000 kronor för medlemmar
36 000 för medföljande familjemedlemmar
38 000 för icke medlemmar
I vårt slutliga pris kommer att ingå:
• Flyg ToR från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Cape Town, Sydafrika
• Alla skatter och avgifter
• Del i dubbelrum
• Alla transporter under hela resan i Sydafrika
• Alla besök hos producenter med vinprovningar och alla provningsviner
• Karl-Axel Svensson som reseledare och guide.

Har Du/Ni några frågor så tag kontakt med oss på telefon 08 571 68 422 och 011 300 2001 eller via nedanstående mail.

Sänd Din/Er anmälan till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se. Du bekräftar Din anmälan genom att samtidigt sätta in anmälningsavgiften 5 000 kr per person på Svenska Vinsällskapets bankgiro 5267-5386

Jag ser fram mot Din anmälan!

Karl-Axel



Vill du också bli en del av vår gemenskap?
Fyll i vår medlemsansökan idag!