Genomförda vinresor 2008

VÅRENS RESOR 2008
Helgerna är överstökade, det nya året vederbörligen inskålat och nyårslöftena avgivna. Vi har också passerat vintersolståndet och går mot ljusare tider, vilket ger hopp och en påminnelse om vår och värme.

Nu är det slut på festandet och det är dags att kavla upp skjortärmarna och sätta full fart. Vi har pustat ut efter en intensiv höst och laddat batterierna. Nu tar vi nya tag och blickar framåt.

Vi gör det genom att bjuda in till en ”Italien-trilogi” under våren med en del nya grepp.
Vi har genom samtal, förfrågningar och propåer lärt oss att det som för oss är en klockren vinresa inte är detsamma för alla våra medlemmar. En del kan inte få nog av besök och provade viner, medan andra tycker att det är på tok för mycket besök och provningar i våra resor. En del vill besöka stjärnrestauranger medan andra vill äta på enkla, lokala krogar.

För att bättre tillgodose alla dessa vitt skilda önskemål och åsikter, och för att ge flera medlemmar möjlighet att följa med oss på våra resor, gör vi nu en nysatsning och ett prov med TRE olika typer av resor.
På grund av svårigheterna att få besök på söndagar samt de höga flygpriserna dessa dagar föreslår vi också att två av resorna genomförs tisdag till lördag. Om detta inte är möjligt för Dig som vill vara med måste vi förstås hålla kvar vid onsdag – söndag. Vi ber Dig därför ange Dina önskemål i Din anmälan.
Vi har av både praktiska, vinösa och matmässiga skäl valt att förlägga dessa tre ”försöksresor” till Italien. (Se mer detaljer om varje resa här nedan)
I nästa vecka reser vi till Italien för att besöka producenter och restauranger och göra klart med alla detaljerna. Vi återkommer därefter med mer information. Men vi rekommenderar Dig att redan nu anmäla Dig till den eller de resor som passar Dig eftersom deltagarantalet är begränsat. Principen först till kvarn gäller. Dessutom är flygbiljetter numera ”färskvara”, d v s tidig bokning ger bättre priser.
Har Du några frågor eller önskemål kontakta oss via mail eller på nedanstående telefonnummer.
Vi ser fram mot Din anmälan!
Gråmulna hälsningar från Värmdö
Karl-Axel Svensson och Agneta Pürkner
Resa nr 1 – Möt våren i Toscana, Projekt nr 830
Område:
Toscana Mare, d v s den Toscanska kusten mellan Pisa och Grosseto.

Tid:
Tisdag 11 mars – lördag 15 mars 2008.

Målsättning:
Att låta deltagarna uppleva ett av världens mest spännande och dynamiska vinområden. Att möta våren och njuta av sol och värme och det Azurblå Medelhavet.

Innehåll:
Vi kommer varje dag att besöka 2-3 producenter, vissa dagar i samband med lunch och eventuellt middag. Tre middagar på bra lokala krogar med intressanta vinlistor.

Besök:
Castello di Bolgheri, Michele Satta, Podere Guado al Melo, Tenuta Argentiera, Batzella, Azienda Agricola Sorbaiano, Montepeloso, Grattamacco,
La Parrina, Castello di Terricio

Pris:
14.000 kr för medlem/15.000 kr för medföljande familjemedlem/16.000 kr för icke medlem
Anmälan:
Omgående, dock senast 25 februari till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se, eller tel. 08-57168422

Resa nr 2 – Vin- och Gourmetresa, Projekt nr 831
Område:
Lombardia och Emilia-Romagna

Tid:
Torsdag 8 - söndag 11 maj 2008
Målsättning:
Att låta deltagarna besöka några av Italiens bästa restauranger samt prova vin från intressanta producenter i regionerna Franciacorta (Italiensk ”Champagne”), Lugana vid Lago di Garda och Colli Piacentini.

Innehåll:
Förutom tre middagar ingår ett vinbesök per dag. Vi besöker även Modena och ser på hur man gör den berömda Aceto Balsamicovinägern.
Dessutom besöker vi Bergamo med sin charmiga gamla stadsdel och Sirmione vid Lago di Garda, en gång en romersk badanläggning. Vi besöker också Solferino, platsen för det blodiga slaget 1859 mellan Österrike och det förenade Piemonte/Frankrike. Det var här som den då unge Henri Dunant såg så mycket skador och lidande att han bestämde sig för att göra något. Efter många års kamp lyckades han till slut grunda Röda Korset.
Vi underhandlar med följande restauranger: Dal Pescatore, Gualtiero Marchesi, Miramonte l’Altro, Antica Osteria del Teatro, Al Barsagliere, La Locanda, La Rucola, Ambasciata.
Besök:
Bellavista, Montresor, Zenato, La Stoppa
Pris:
15.000 kr för medlem/16.000 kr för medföljande familjemedlem/17.000 kr för icke medlem
Anmälan:
Helst omgående dock senast 10 mars till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se, eller tel. 08-57168422

Resa nr 3 – Med historien som följeslagare i Chianti, Projekt nr 832
Område:
Chiantiområdet mellan i huvudsak Firenze och Siena.

Tid:
Tisdag 20 – lördag 24 maj 2008. Var vänlig ange i Din anmälan om Du kan vara med på båda alternativen eller bara det ena.
Målsättning:
Att låta deltagarna besöka några av de mest intressanta ”slottsproducenterna” i området. Därutöver få njuta av skönheten i Chiantis landskap, få tillfälle att besöka renässansens huvudstad Firenze och den eviga utmanaren Siena med sitt världsunika torg samt San Gimignano med sina lika berömda torn
Innehåll:
1-2 vinbesök per dag i Chianti och Chianti Classico. Dessutom ”historiska” besök i både Firenze, Siena och San Gimignano. Tre middagar på bra lokala krogar med spännande vinlistor.
Preliminära besök:
Castello di Ama, Folonari – Castello di Nozzole, Castello di Fonterutoli, Principe Corsini, Castello di Volpaia, Castello Sonnino, Guicciardini Strozzi
Pris:
14.000 kr för medlem/15.000 kr för medföljande familjemedlem/16.000 kr för icke medlem

Anmälan:
Helst omgående, dock senast 25 mars till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se, eller tel. 08-57168422
För samtliga resor gäller
I resans pris ingår:
Flygresa t o r från Sverige/Köpenhamn, alla transporter i Italien, logi i dubbelrum, frukost, middagar enligt specifikation på respektive resa, vissa luncher, alla besök med provningsviner, alla utflykter och entréavgifter, alla skatter och avgifter samt Karl-Axel Svensson som reseledare och guide.
I resans pris ingår inte:
Vissa luncher, vin och övriga drycker till mat samt middag under ”fri kväll”.

Anmälningsavgift:
3000 kr per person som betalas in till SVS bankgiro 5267-5386 i samband med anmälan. Kom ihåg att ange alla resenärernas namn och adresser. Anmälan är bindande.
Enkelrumstillägg:
För resa 1 och 3 är enkelrumstillägget 995 kr
För resa 2 är enkelrumstillägget 1150 kr
Slutbetalning:
Insättes på SVS bankgiro 5267-5386 senast 30 dagar före avfärd. Kom ihåg att ange alla resenärernas namn och adresser. Återbetalning endast genom privat reseförsäkring och eget avbeställningsskydd.
 
HÖSTENS RESOR 2008
Vi gör det genom att bjuda in till Höstens Resor. De blir en kvartett som består av

En ”Österrike-dubbel”,
Vin och tryffel i Piemonte
Vin, sol och värme i Sydafrika.
 
 
FRÅN KATASTROF TILL VÄRLDSKLASS
På hösten 1985 drabbades Österrike av den stora katastrofen. Ett par skrupelfria vingrossister hade sötat vinerna med dietylenglykol. Ryktet spreds med blixtens hastighet världen runt. Trots att det var helt ofarligt ville ingen enda utanför Österrike befatta sig med vinerna. Exporten försvann och var 1986 noll kronor!

Det tog några år innan starka personligheter som Willi Bründlmayer, Hans Igler, Albert Gesellmann och Alois Kracher tog täten och visade sina kollegor mod och optimism. Många äldre tröttnade dock och lämnade över till nästa generation. Dessutom skapades en ny och mycket hård vinlag.

Allt detta lade grunden till det mirakel som skett i Österrike de sista 15 åren. Likt en Fågel Fenix har de österrikiska vinodlarna och vinerna rest sig ur askan och svingat sig upp mot himlen och solen. Jag har sagt och skrivit det många gånger men upprepar det gärna – idag är Österrike ett av världens ledande vinländer. Detta gäller inte bara de välkända vita vinerna utan i lika hög grad de röda vinerna.
KLOK CHEF
Här hemma i Sverige tog det mycket lång tid innan någon förstod vad som hände i Österrike. Jag talade och skrev för döva öron och fick utstå mycken spott och spe för
mitt engagemang och mina påståenden att det gjordes bra viner i Österrike. En av dem som lyssnade och förstod var min vän och f d chef på SAS Trading, Ulf Smedberg. Med hans stöttning gjorde vi så den första vinresan till Österrike för snart tio år sedan. Det blev en omedelbar framgång. Året därpå sprängde vi alla gränser med en jättelik grupp.

Det finns en grupp bland våra medlemmar som från första stund lyssnade, trodde och följde med till Österrike. De har nu sett och lärt sig så mycket att jag verkligen får anstränga mig för att hitta nya och spännande producenter och för att göra intressanta resor för denna grupp. Men det innebär också att det är svårt för nya att följa med på dessa resor.
 
VILL VISA ALLA
Jag brinner för uppgiften att övertyga alla om hur bra viner det görs i Österrike. Det bästa sättet är att besöka Österrike och de bästa odlarna. Därför erbjuder vi i höst TVÅ resor till Österrike. En för de gamla rävarna och en för de som ännu inte varit med oss eller som bara varit där någon enstaka gång.

Detta skall på intet sätt uppfattas som en skillnad i kvalitet. Inte heller skall någon känna det som negativt med ordet ”nybörjare”. Kanske är ordet ”Österrike Bas” en bättre benämning.

TVÅ RESOR
Vi kommer under ”basresan” att informera deltagarna om vinlandet Österrike, om dess historia, geografi och vinkultur. Detta kommer att ge alla en bra grund att stå på och gå vidare ifrån. Vi kommer att besöka distrikten Wachau, Kremstal, Kamptal, Wagram och den norra delen av regionen Burgenland, närmare bestämt på båda sidor om den berömda steppsjön Neusiedlersee.

Vi kommer att besöka bra och intressanta producenter i dessa distrikt. Vi kommer även att äta middag på för regionen bra krogar med intressanta vinlistor, vilket ger ytterligare möjligheter till upplevelser och kunskap om Österrikes gastronomi och viner.  

Resan för de gamla, trogna Österrikeresenärerna kommer i huvudsak att bestå av besök hos nya producenter. Vi kommer att ägna minst en dag åt vinet i huvudstaden Wien. Vi kommer även att besöka nya stjärnor i Kamptal, Kremstal och Wachau. Kanske
t o m någon ”gammal goding”.

EN OSLAGBAR KOMBINATION
Piemonte
betyder ”vid bergets fot”. Berget är Alperna som når nästan ända fram till vingårdarna. I viss mån fortsätter Alperna, för hela området är fullt av höjdryggar och dalgångar. Toscana är berömt för sin skönhet men Piemonte är minst lika vackert.  Under höst, vinter och vår tycker jag faktiskt att Piemonte är skönare. Det svindlande vackra landskapet med de snöklädda Alperna som fond, grandiosa Barbera, Barbaresco och Baroloviner och den ljuvligt doftande vita tryffeln är ingredienser som skapar fantastiska besök och minnen. Vi upplevde detta för några år sedan, men eftersom vi fått en del förfrågningar så gör vi en ny resa till Piemonte.
 
Utöver ovanstående världsberömda viner skall vi även prova lite mer okända som Dolcetto, Roero Arneis, Grignolino och Monferrato samt – förstås – Moscato di Asti
HISTORISKA PLATSER
Piemonte tillhörde en gång kungariket Savoyen och spelade en mycket avgörande roll under frigörelsen från det Habsburgska imperiet och vid Italiens enande. En av de mest framträdande personerna var greve Camillo Cavour. Hans mäktiga slott Grinzane Cavour är förstås ett självklart besöksmål.
Ett annat ”måstebesök” är Fontanafredda. Det är det moderna piemontesiska vinets vagga. I dubbel bemärkelse. Fontanafredda var kung Vittorio Emanueles jaktstuga. Han lånade ut egendomen till den franske önologen Louis Oudart, som på 1850-talet inkallades för att höja kvaliteten på vinerna. Kungens oäkte son, greve Emanuele Guerrieri, planterade stora arealer, byggde en för dåtiden modern källare och utvecklade Fontanafredda till ett vincentrum. Så är det även idag med den mycket dynamiske Danilo Drocco som chef. ·
 
SYDAFRIKANSK VINHISTORIA
När novembermörkret står som tätats omkring oss är det verkligen skönt att få fly bort till ljus, sol och värme. Det finns i Sydafrika. Där finns också allt bättre viner, ett underbart vackert landskap och fantastiskt vänliga människor. Det finns också en historia som går tillbaka till 1656, då den dåvarande kommendören av Cap-provinsen, Jan van Riebeck, planterade de första vinstockarna nära det som idag är Kapstaden.

Hans efterföljare, guvernören Simon van der Steel, planterade ännu mera vinstockar, tog för sig stora markområden och gav bort ännu mer. Alla byggde ståtliga mangårdsbyggnader i en mycket speciell holländskinspirerad stil. Vi kommer förstås att besöka några av dessa underbara miljöer som Vergelegen, Rust & Vrede, Rustenberg och Steenberg.

GAMMALT OCH NYTT
Men vi kommer även att studera nya och moderna anläggningar som Graham Becks bubbelcentrum i Robertson, Rijks i Tulbagh, Glen Carlous konstgalleri och Newton Johnson med en vidunderlig utsikt högt över Hermanus. Du får också möjlighet att jämföra kolonialtidens stiliga Stellenbosch med de enklare Robertson och Tulbagh samt beundra de ståtliga bergen runt Stellenbosch med de vidunderliga vidderna i Swartland och Robertson samt havsmiljöerna vid Cape Point och Hermanus. ·

Självklart finns även ett antal ”turistbesök” med i programmet. Utsikten från Table Mountain är svindlande och närmast oändlig. Cape of The Good Hope och Cape Point erbjuder massor av sköna vyer och bilder, men även tankar på hur det en gång var för sjöfararna till Indien. Pingvinerna i Boulders är uppklädda i sina ”frackar” och närmast oemotståndliga. En kväll besöker vi även det berömda Waterfront i Cape Town, ett eldorado för shopping och hungriga.   

Vi arbetar nu intensivt med att få alla besök och restauranger bekräftade. Vi återkommer därefter med mer information. Men vi rekommenderar Dig att redan nu anmäla Dig till den eller de resor som passar Dig eftersom deltagarantalet är begränsat. Principen först till kvarn gäller. Dessutom är flygbiljetter numera ”färskvara”, d v s omgående bokning ger det av oss angivna priset.  

Har Du några frågor eller önskemål kontakta oss via mail eller på nedanstående telefonnummer.
 
Vi ser fram mot Din anmälan!
  
 
  
Resa nr 1 – Österrike för den som varit där tidigare, Projekt nr 834
 
Område                        
Wien, Kamptal, Kremstal och Wachau.  

Tid                                  
Tisdag 14 - lördag 18 oktober

Målsättning                   
Att ge deltagarna möjlighet att fortsätta upptäcka det dynamiska vinlandet Österrike. Besök i huvudsak hos nya, spännande producenter.   

Innehåll                       
Vi kommer varje dag att besöka 2-3 producenter, vissa dagar i samband med lunch och eventuellt middag. Middagar på bra lokala krogar med intressanta vinlistor.

Preliminära besök                   
Wolfgang Aigner, Franz Pichler, Heinz Sigl, Martin Arndorfer, Fritz Wieninger, Weingut Cobenzl, Weingut Edlmoser, Mayer am Pfarrplatz und Rotes Haus, Weingut Josef Fritz, Weingut Thomas Leithner, Franz und Andrea Proidl, Weingut Jäger och Weingut Angerer.

Pris                               
13 000 kr för medlem/14 000 kr för medföljande familjemedlem/15 000 kr för icke medlem.

Priset är baserat på minst 20 deltagare och aktuella flygpriser samt stor buss. Det definitiva priset meddelas i vår bekräftelse.

Vi reserveras oss för höjda flygpriser.
 
Anmälan                       
Omgående, dock senast 31 augusti till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se, eller tel. 08-57168422
 
 
Resa nr 2 – Österrike Bas - för den som inte varit med oss tidigare i Österrike, Projekt nr 835

Område
                       
Wachau, Kremstal, Kamptal, Wagram och Burgenland.

Tid                                
Onsdag 22 – söndag 26 oktober.
 
Målsättning                 
Att låta deltagarna få kunskap om vinlandet Österrike, idag ett av världens ledande vinländer. Att besöka några av de mest intressanta producenterna i respektive region. Att besöka bra lokala krogar med intressanta vinlistor.
                                       
Innehåll                        
2-3 vinbesök varje dag. Dessutom besök i ”vinhuvudstaden” Krems, Stift Göttweig rundtur i Wachau, Kremstal, Kamptal och runt Neusiedlersee samt storkarnas stad, den fria riksstaden Rust. Ev. sightseeing i Wien. Måltider på lokala krogar med bra vinlistor. ·

Preliminära besök
Familie Josef Bauer, Schloss Gobelsburg, Weingut Bründlmayer, Domäne Wachau (Freie Weingärtner), Weingut Karl Lagler, Weingut Emmerich Knoll, Weingut Malat Weingut Kollwentz, Weingut Feiler-Artinger, Weingut Juris – Axel & Hertha Stieglmar, Weingut Velich, Weinlaubenhof – Familie Kracher.

Pris
                              
12 000 kr för medlem/13 000 kr för medföljande familjemedlem/14 000 kr för icke medlem.
 
Priset är baserat på minst 20 deltagare och aktuella flygpriser. Det definitiva priset meddelas i vår bekräftelse.

Vi reserverar oss för höjda flygpriser.

Anmälan                       
Omgående dock senast 31 augusi till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se, eller
tel. 08-57168422
 
 
Resa nr 3 – Vin och tryffel i Piemonte, Projekt nr 836
                     
Tid                                
Onsdag 12 - söndag 16 november. 
 
Målsättning
Att ge deltagarna möjlighet att prova spännande viner från några av Piemontes mest intressanta producenter. Att få möjlighet att njuta av den närmast himmelska kombinationen av färsk vit tryffel och ägg eller vit tryffel och pasta. Dessutom uppleva landskapets skönhet som inte står det mer berömda Toscana efter.                  
 
Innehåll                        
2-3 vinbesök per dag i områdena Barolo, Barbaresco, Barbera d’Asti, Barbera d’Alba, Dolcetto d’Asti, Moscato d’Asti, Roero Arneis och Monferrato Casalese. Middagar på bra lokala krogar med spännande vinlistor. Historiskt besök på Grinzane Cavour, en av grundstenarna för Italiens frigörelse och enande samt på Fontanafredda.
 
Preliminära besök
Fontanafredda, Marchesi di Barolo, Braida, Paolo Scavino, Vietti, Liedholm, La Spinetta, Luciano Sandrone, Michele Chiarlo, Elio Altare, Prunotto, Marchese di Gresy, Bartolo Mascarello, Roberto Voerzio
 
Pris                               
13 000 kr för medlem/14 000 kr för medföljande familjemedlem/15 000 kr för icke medlem.

Priset är baserat på minst 20 deltagare och aktuella flygpriser samt stor buss. Det definitiva priset meddelas i vår bekräftelse.

Vi reserverar oss för höjda flygpriser.

Anmälan:                       
Omgående, dock senast 31 augusti till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se, eller tel. 08-57168422
 
Resa nr 4 – Vin, sol och värme i Sydafrika, Projekt nr 837
 
Område
Stellenbosch, Helderberg, Paarl, Franschhoek, Swartland, Robertson, Tulbagh, Elgin, Walker Bay och Constantia.                        

Tid  
26 november – 7 december                              
 
Målsättning
Att ge deltagarna möjlighet att lära känna det spännande vinlandet Sydafrika. Besök hos stora och små producenter i ”gamla” och ”nya” miljöer. Att få njuta av landskapets skönhet samt uppleva en del berömda turistattraktioner.                   
 
Innehåll                        
2-3 vinbesök per dag, ibland tillsammans med lunch och/eller middag hos en producent. Övriga middagar på bra lokala krogar med spännande vinlistor. Besök på Table Mountain och Waterfront i Cape Town, Cape of The Good Hope and Cape Point, pingvinerna i Boulders och möjlighet att se valar i Hermanus.  
 
Preliminära besök
Graham Beck, Springfield, Rijks, Newton Johnson, Hamilton Russel, Oak Valley Wines, Vergelegen, Vondeling, Scali, Eben Sadie, Capaia, Groot Constantia, Klein Constantia, Steenberg, Kanonkopf, Glen Carlou, Thelema, Rustenberg, Saxenburg, Annandale, Rust & Vrede och Ernie Els.  
 
Pris                               
35 000 kr för medlem/36 000 kr för medföljande familjemedlem/37 000 kr för icke medlem.

Priset är baserat på minst 15 deltagare och aktuella flygpriser. Det definitiva priset meddelas i vår bekräftelse.

Vi reserverar oss för höjda flygpriser.

Anmälan                       
Omgående, dock senast 31 augusti till agneta.purkner@svenskavinsallskapet.se, eller tel. 08-57168422
 
 
För samtliga resor gäller
 
I resans pris ingår      
Flygresa t o r från Sverige/Köpenhamn, alla transporter, logi i dubbelrum, frukost, vissa luncher, alla besök med provningsviner, alla utflykter, alla skatter och avgifter samt Karl-Axel Svensson som reseledare och guide.
 
I resans pris ingår inte  
Vissa luncher, middagar samt vin och övriga drycker till måltiderna.
 
Måltider
Vi bokar plats och beställer meny på lokala restauranger. Betalning för måltiderna sker kontant under resan. Om Du inte vill vara med på någon eller några måltider ber vi Dig ange detta senast en vecka före avfärd, så att vi kan avboka Din plats i god tid. 
                                      
Anmälningsavgift        
3000 kr per person för resorna 1-3 och 5 000 kr för resan till Sydafrika. Betalas in till SVS bankgiro 5267-5386 i samband med anmälan. Kom ihåg att ange alla resenärernas namn och adresser samt projektnumret på resan.
 
Anmälan är bindande!
 
Enkelrumstillägg          
För resa 1 och 3 är enkelrumstillägget 1000 kr
För resa 2 är enkelrumstillägget 750 kr
För resa 4 meddelas senare när programmet är fastställt.
Slutbetalning                
Insättes på SVS bankgiro 5267-5386 senast 30 dagar före avfärd. Kom ihåg att ange alla resenärernas namn och adresser samt projektnumret på resan.
 
Vid eventuell avbokning, återbetalning endast genom privat reseförsäkring och eget avbeställningsskydd.Särskilda upplysningar:
Uppgift om allergi, speciell mat etc. måste meddelas Svenska Vinsällskapet i samband med anmälan.
 
Svenska Vinsällskapet förbehåller sig rätten att ändra i programmet eller att ändra priser som påverkas av flygpriser, kursförändringar, skatter, bränsletillägg, strejker och force majeure .
Säkerhet ställd till Kammarkollegiet enligt resegarantilagen.Vill du också bli en del av vår gemenskap?
Fyll i vår medlemsansökan idag!